Politika privatnosti

1. Područje primjene

Ovo objašnjenje politike privatnosti odnosi se na prirodu, opseg i svrhu prikupljanja i korištenja osobnih podataka na internetskim stranicama: upgrade2europe.eu (dalje u tekstu „web stranica”). Tijelo odgovorno za sve osobne podatke prikupljene na ovoj web stranici (osim ako se u ovom objašnjenju politike privatnosti ne navodi drugačije) je emcra GmbH, Hohenzollerndamm 152, 14199 Berlin, Njemačka (u daljnjem tekstu “mi”, “nas” ili “naš”).

Dodatne informacije o emcra GmbH i naše podatke za kontakt možete pronaći u impresumu.

Za sva pitanja o zaštiti podataka u vezi s web stranicom možete se obratiti emcra GmbH putem sljedeće adrese e-pošte:
info@emcra.eu.


2. Osobni podaci

Osobni podaci su informacije koje pomažu u identifikaciji pojedinca, odnosno informacije koje vode do pojedine osobe. To obično uključuje ime, adresu e-pošte ili broj telefona. Osim toga i čisto tehnički podaci koji se mogu povezati s osobom također se smatraju osobnim podacima.


3. Automatsko prikupljanje pristupnih podataka i log-datoteka na poslužiteljima

Niz tehničkih podataka koji se odnose na osobne podatke automatski se prikupljaju svaki put kada se pristupi web stranici. Radi se o sljedećim podacima:

  • IP adresa korisnika
  • Zaštita korisničkih direktorija
  • Naziv web stranice ili datoteke kojoj ste pristupili
  • Datum i vrijeme pristupa
  • Količina prenesenih podataka
  • Protokoli
  • Šifre statusa
  • URL preporuke (stranica koju ste prethodno posjetili)
  • Naziv glavnog računala

Ovi podaci se ne spajaju s drugim osobnim podacima koje aktivno unosite tijekom korištenja web stranice. IP adrese se anonimiziraju odmah nakon registracije. To se postiže uklanjanjem posljednjeg bloka brojeva.

Zadržavamo pravo pohranjivanja log datoteka na poslužitelje dulje vrijeme, ukoliko se pojave okolnosti koje upućuju na neprikladan pristup (kao što je pokušaj hakiranja web stranice ili tzv. DoS napad). Pristup putem FTP-a bit će anonimno zapisan i pohranjen na 60 dana.

Dnevnici poslužitelja prikupljaju se kako bi se olakšala opća funkcionalnost web stranice. Ova obrada podataka je podržana Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) čl. 6 (1) točka f, prema kojem je obrada podataka dopuštena ako je to u legitimnom interesu izvršitelja obrade podataka. emcra GmbH posjeduje legitimni interes za pohranjivanje log datoteka poslužitelja u svrhu održavanja funkcionalnosti web stranice.


4. Što je IP adresa?

Svakom uređaju (npr. pametnom telefonu, tabletu, računalu) koji je povezan s internetom dodjeljuje se IP adresa. Vrsta IP adrese ovisi o pristupu internetu koji trenutno povezuje Vaš uređaj s internetom. To može biti IP adresa koju Vam je dodijelio Vaš internetski davatelj ako koristite WiFi u vlastitom domu, ali također može biti IP adresa koju posjeduje Vaš ugovorni pružatelj mobilnih usluga ili pružatelj javnih ili privatnih WiFi-mreža ili drugog oblika pristupa internetu. U svom trenutnom formatu (IPv4), IP adresa se sastoji od četiri numerička niza odvojena točkama.

Kao privatni korisnik obično nećete koristiti stalnu IP adresu, budući da Vam ju je Vaš pružatelj usluga samo privremeno dodijelio (tzv. „dinamička IP adresa”). Kada se koristi trajno dodijeljena IP adresa (tzv. ‘statička IP adresa’), moguće je precizno odrediti korisničke podatke. Osim za praćenje neovlaštenog pristupa našoj internet ponudi, ove podatke nećemo koristiti na osobnoj i pojedinačnoj razini. Analizirat će se isključivo na anonimnoj osnovi kako bismo vidjeli koje su naše web stranice bile favorizirane, koliko često im se dnevno pristupalo i za prikupljanje drugih sličnih informacija.

Naše web stranice podržavaju IPv6 adrese. Ako već koristite IPv6 adresu, trebali biste obratiti pozornost na sljedeće: IPv6 adresa se sastoji od osam grupa od po četiri. Prva četiri bloka obično se dodjeljuju dinamički za privatne korisnike, baš kao i s cijelom IPv4 adresom. Posljednja četiri bloka IPv6 adrese (tzv. “Identifikator sučelja”), određuje uređaj koji se koristi za pregledavanje web stranice. Osim ako to Vaš operativni sustav nije drugačije konfigurirao, ovdje će se koristiti takozvana MAC adresa. MAC adresa je vrsta serijskog broja koji je jedinstveno dodijeljen svakom uređaju s IP-om u cijelom svijetu. Zbog toga nećemo pohranjivati zadnja četiri bloka vaše IPv6 adrese.

Općenito, preporučujemo da aktivirate takozvana ‘Proširenja privatnosti’ na svom uređaju kako biste anonimizirali zadnja četiri bloka vaše IPv6 adrese. Većina operativnih sustava nudi funkciju “Proširenja privatnosti” koja u nekim slučajevima, međutim, nije unaprijed postavljena u tvorničkom načinu rada.


5. Korisnički profil

Alat za samoprocjenu može se koristiti bez kreiranja korisničkog računa. Za pohranjivanje samoprocjene potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku. Korisničko ime može biti anonimno. Također je moguće kao daljnju opciju unijeti adresu e-pošte. Ovdje nemojte unositi privatnu adresu e-pošte. Koristite samo adresu e-pošte iz svoje organizacije. Ove podatke spremamo kako bismo Vam omogućili da kasnije nastavite sa samoprocjenom. Slobodno nas obavijestite u bilo kojem trenutku ako želite izbrisati ove podatkovne datoteke slanjem e-pošte na adresu e-pošte navedenu pod ‘Kontakt’.

Ova obrada podataka je podržana Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) čl. 6 (1) točka b, prema kojem je obrada podataka dopuštena ako je potrebna za izvršenje ugovora (ovdje korisnički ugovor za alat za samoprocjenu).


6. Kontakt

Podaci koje korisnik dostavi biti će pohranjeni kad god se uspostavi kontakt s nama (na primjer putem Obrasca za kontakt ili putem e-pošte). Ovo nam pomaže da obradimo zahtjev te u slučaju dodatnih pitanja.


7. Cookies

Kolačići/cookies su male tekstualne datoteke koje se spremaju na Vaš uređaj putem preglednika koji koristite kada pristupate našoj web stranici. Pojedinačne usluge na našem web-mjestu mogu ovime “prepoznati” i “zapamtiti” koje ste postavke odabrali. To služi jednostavnosti web stranica s jedne strane i time služi korisnicima (npr. spremanje podataka za prijavu). S druge strane, kolačići/cookies pomažu u prikupljanju statističkih podataka o korištenju web stranice. Ti se podaci zatim mogu koristiti za analizu i reklamne svrhe.

Neki se kolačići/cookies automatski brišu s vašeg uređaja čim napustite web stranicu (takozvani „Session-Cookies“). Ostali kolačići/cookies spremaju se određeno vrijeme, ali nikad dulje od dvije godine („Persistente Cookies“). Također koristimo takozvane ‘kolačiće treće strane’/„Third-Party-Cookies“ kojima upravljaju treće strane kako bi ponudili određene usluge.

Korisnik ima mogućnost kontrolirati korištenje kolačića/cookies. Većina preglednika nudi mogućnost ograničavanja ili potpunog onemogućavanja spremanja kolačića/cookies. Međutim, vrijedi imati na umu da su korištenje i, posebice, jednostavnost korištenja ograničeni bez kolačića/cookies.

szerkesztheti a cookie-beállításokat


8. Google analitika

Ova web stranica koristi Google Analytics, uslugu web analize tvrtke Google Inc. (“Google”). Google Analytics koristi višestruke ‘kolačiće’ (vidi gore) za identifikaciju Vašeg preglednika. Informacije prikupljene putem kolačića o Vašem korištenju ove web stranice općenito se prenose na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo spremaju. Međutim, aktivirali smo funkciju IP anonimizacije na ovoj web stranici.

To znači da Google skraćuje vašu IP adresu unutar država članica Europske unije ili u drugim državama potpisnicama sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru. Samo u iznimnim okolnostima potpuna IP adresa bit će prebačena na poslužitelj Googlea u SAD-u i tamo skraćena. Po nalogu operatera ove web stranice, Google će koristiti ove informacije za procjenu Vaše upotrebe web stranice, za uspoređivanje izvješća o aktivnostima web stranice i generiranje daljnjih usluga za operatera web stranice koje su povezane s korištenjem web stranice i interneta.

IP adresa koju Vaš preglednik priopći putem Google Analyticsa neće se spojiti s drugim Googleovim podacima. Možete spriječiti Googleovo prikupljanje podataka koje generiraju kolačići i koji su povezani s vašom upotrebom web stranice (uključujući vašu IP adresu), kao i Googleovu obradu ovih podataka, preuzimanjem i instaliranjem dostupnog dodatka za preglednik na sljedećoj poveznici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.


9. Vaša prava

Imate pravo na zahtjev dobiti besplatne informacije o pohranjenim osobnim podacima koji se tiču Vas osobno. Dodatno, imate pravo na ispravak netočnih podataka, pravo zahtijevati ograničenu obradu podataka koji su previše detaljno obrađeni te pravo na brisanje nezakonito obrađenih osobnih podataka ili osobnih podataka koji su bili predugo pohranjeni (u mjeri u kojoj tome ne proturječi zakonska obveza čuvanja zapisa ili bilo koji drugi razlog u skladu s člankom 17. odjeljkom 3. GDPR-a). Nadalje, imate pravo prenijeti sve podatke koje ste nam dali u zajedničkom formatu podataka (pravo na prenosivost podataka), u mjeri u kojoj ste nam te podatke predali kao dio izjave o dopuštenju ili kako bismo ispunili ugovor.

Unutar opisa svakog procesa navest ćemo u kojoj mjeri također imate pravo prigovora na obradu podataka u pojedinim procesima.

Za ostvarivanje svojih prava jednostavno pošaljite e-poruku na info@emcra.eu.

Nadalje, također imate pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu. Popis njemačkih i europskih službenika za zaštitu podataka, kao i njihove kontakt podatke možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.bfdi.bund.de/EN/Service/Anschriften/Laender/Laender-node.html